Snabb och billig klätterväxt?

Sara Östberg

Hej! Jag skulle vilja anlägga två insynsskydd i form av tex armeringsjärn som klätterväxter kan svinga sig upp i. Min lilla täppa är i västerläge och insynsskydden skall stå i väst-östlig riktning och åtminstone ena insynsskyddet kommer att få södersol på eftermiddagen (det andra är lite skuggat och kommer få kvällssol). Jag skulle behöva lite hjälp att välja växter - dels vill jag få insynsskydd redan i sommar och inte behöva vänta flera år. Jag vill också inte lägga ut för mycket pengar, växter kan ju kosta en hel del och man kanske behöver flera för att täcka en yta. Den spaljén (nr 1) som kommer få mest sol kommer att vara 3-4 m lång, och ev blommor kommer att hamna på "fel" sida gentemot min uteplats. Den spaljen (nr 2) som får kvällssol har sin södersida mot vår uteplats och kan därmed ha blommor, den beräknar jag blir ca 1-2 m lång. Båda spaljéerna är tänkta att vara 1,2-1,6 meter höga. Jag bor utanför Uppsala, dvs zon IV och har lerjord. Är öppen för både ettåringar och perenner men ser gärna att stommen är perenn så jag slipper förvandla hela mitt kök till växthus varje vår. :) Otroligt tacksam om jag kan få hjälp av er! Med vänliga hälsningar, Sara

Odla Svarar: 

Hej!

Pröva pipranka på den mer skuggiga platsen.

På den soliga kan du t.ex. ha en vildkaprifol, t.ex. Lonicera 'Serotina' som stomme. Den får rosa blommor (om den passar med husfärgen, du säger inte vilken färg du har?), så kanske kan du komplettera den med en rosablommande klematis, typ atragene-klematis som 'Ballet Skirt' eller liknande.

Sedan är det inget som hindrar om du petar ner några luktärter här och där, gärna i en matchande färg med de andra. Du kan köpa en färdig "grönsaksbox" med luktärter så går det fortare att komma i gång.

Med vänlig hälsning Sylvia Svensson