Slokande passionsblomma

Anna

Hej

Det är såhär, att jag plockade en omogen passionsfrukt från ett passifloraträd när jag var på Kreta förra året. När jag kom hem tog jag ut fröerna och torkade dem över hösten/vintern. På våren planterade jag fröerna och till min förvåning så blev det skott av ett av fröerna.

Nu har den växt över sommaren och rankan är ca 1 m hög. Den ser lite annorlunda ut än den sort man köper hos blomsterhandlaren har jag för mig, för den får sidoskott mellan bladparen (femflikiga blad dock), men nu har jag tagit in den och den slokar bara mer och mer. Den har tappat bladen på ungefär hälften av rankan och börjar torka ut i "slingerarmarna". Jorden är aldrig torr och jag ger den näring, men den vill inte vakna till liv. Jag vill så himla gärna att den ska överleva! Vad tror du kan vara problemet?

Nämnas bör att den inte heller har några ohyror vad jag kan se. Har gått igenom alla bladen noggrant.

Tacksam för svar!

/Anna

Odla Svarar: 

Det finns en hel hop olika sorter och arter av passionblommor.

Jag tror att den fick en chock av att flyttas in rakt av, en "tvärtom-avhärdningsperiod" skulle kanske hjälpt. Pröva att duscha den med blomsprutan och regnvatten en gång om dagen och ha den så ljust som möjligt, och svalt vill den också stå.