Slokande orkidé

Jenny

Hej

Jag har en orkidé hemma som jag inte får bukt med. Jag har många phalaenopsis och tycker de är fina, de tar sig alltid efter blomning och får nya stänglar.

Jag köpte en med 4 stänglar lite billigare i en blomaffär då den nästan hade blommat ut och den vissnade efterhand och tappade alla blommor och sedan även alla blad. Till slut var det bara rotsystemet kvar men jag lät den stå kvar ändå, och en dag när jag precis tänkte kasta den så såg jag ett litet, litet grönt blad i mitten och blev jätteglad. Jag lät den stå och efterhand kom det upp flera blad från flera ställen i rotsystemet och nu har den hela 5-6 nya bladrosetter (!), den är som en "moderplanta"!

Problemet är att den inte alls verkar trivas, bladen är 2-4 cm långa nu och gröna men slokar. Jag trodde först att krukan den var planerad i var lite dum för den såg fuktig ut på insidan hela tiden så jag planterade om växten. Det hjälpte inte. Jag har provat att inte vattna, att vattna lite men ofta, blomnäring osv, men inget verkar hjälpa, den ser slokig ut hur jag än gör men har ju ändå inte dött.. Har du något bra tips?

/Jenny

Odla Svarar: 

Nej, tyvärr har jag inget bättre tips, du verkar ju ha prövat på allt.

Kolla nu bara att jorden inte är för kompakt. Sådana orkidéer gillar lövmylla, de kommer ju från regnskogar och lever på trädstammar i grenklykor där löv har förmultnat till mylla. De får vatten från regnet men inte så mycket, så pröva att vattna med regnvatten men låt jorden torka upp mellan vattningarna.