Skuggigt läge rabatt

Emma

Jag har en liten rabatt (anlagd av tidigare boende) på mindre än 2*0,5 m. Nu har jag klematis som jag vill behålla (nu är de pyttesmå men när de vuxit upp ska de ha blålila klockblommor i juli). Just nu är det i övrigt en lammöra (som inte trivs så den ska jag flytta till sol), en kärleksört som är liten, ny och delvis uppäten (av sniglar?), en vintergröna som håller på att ta över samt en vildviol. Inte alls fint.

Jag vill ha en rabatt som är fin året om, inte är farlig för barn eller katter, och inte äts upp av sniglar. Fasaden är rött tegel och gul panel. Läget är skuggigt, nästan utan sol. Vad ska jag göra?

/Emma

Odla Svarar: 

Hej

Satsa på gröna skuggväxter i din rabatt om läget är utan sol. De flesta blommande växter vill ju ha sol åtminstone en del av dagen för att blomma.

Vackra bladväxter som funkia (Hosta, men tyvärr snigelmums), hasselört (Asarum), skuggröna (Pachysandra), kaukasisk förgätmigej (Brunnera med sorter), fänrikshjärta, sockblommaormöga (Omphalodes), och julros kan gå bra i en sådan rabatt. En del av dessa blommor också fint. Som klättrande inslag kan murgröna och klätterbenved prövas.

Täck jorden efter planteringen med något "vasst" typ singel eller liknande så att sniglarna inte trivs så bra där.

Med vänlig hälsning Sylvia