Skötselråd zephyrlilja

Kristina

Jag har en zephyrlilja eller raketlilja som den också kallas. Den blommar just nu med vackra rosa blommor. Jag vill veta hur den ska skötas?

Har tillgång till ljust växthus på vintern med en temperatur som inte går under 5 grader. Kan den stå där vintertid och kan den stå i växthuset också sommartid då temperaturen är avsevärt högre? Den växer relativt dåligt tycker jag - har sett sådana där hela krukan är full av blad men det är ännu inte fallet med min.

/Kristina

Odla Svarar: 

Hej

Din skära zefyrlilja, Zephyranthes carinata, kan stå ute under sommaren, bara du skyddar den för mycket väta.

Börja driva din zefyrlilja i februari-mars, sedan kommer det blad och blommor. Zefyrliljan trivs i humus- och näringsrik, väldränerad jord i ganska stora krukor. Ha många tillsammans. Låt lökspetsen sticka ut från jorden. Gödsla under tillväxtperioden.

Efter blomningen på hösten, låt zefyrliljan vissna ner och gå i vila. Låt stå kvar i sin kruka. Under vintern kan den stå i växthuset, om temperaturen är ca 8-10 grader. Vattna inte då, låt den bara vila. Att zefyrliljan inte blommar beror ofta just på att den inte har fått vila under vintern.

Med vänlig hälsning Sylvia