Skötselråd pelargonsticklingar

Rut

Jag har köpt pelargonsticklingar flera år i rad men de växer så dåligt.

Det är inte den minsta sorten av stickling utan de som har kommit upp en liten bit och börjat få nya blad men sen stannar det av där. Hur gör jag för att de ska bli kraftiga och fulla av blommor? De är nu ca 5-10 cm långa, står i söderfönster, har extra belysning och speciell pelargonjord men inget händer som sagt. Försökte övervintra dem men det gick inte heller. Snälla hjälp mig!

Ska jag ge dem extra näring även om jag använder särskild pelargonjord?

/Rut

Odla Svarar: 

Hej

Dina pelargonsticklingar verkar ha det bra ur den materiella synpunkten. Bra jord, ljus och vatten har de ju. Men det kan vara några saker du bör kolla:

All jord, så även pelargonjord, är en färskvara. Kolla så att påsen är från i år och ingen gammal jordrest från förra året.

Gödsla bör du göra efter att dina pelargonsticklingar har stått i den nya jorden några veckor till en månad, de förbrukar en del av den befintliga gödningen och en del lakar ut med vatten. Doseringen brukar stå på flaskan men till småplantor kan du börja med en halvdos.

En sak att tänka på, och det är kanske den viktigaste, på är vattningen. Vattna inte dina pelargonsticklingar för mycket, jorden ska bara vara precis fuktig, inte blöt. Vattna gärna på fatet och slå av det vatten som inte sugits upp inom en halvtimme. Om du vattnar för mycket kan rötterna ruttna och då växer det inte utan antingen bara står där eller till och med dör.

Med vänlig hälsning Sylvia