Skötselråd fikonträd

Margit

Jag köpte i fjor en fikon. Ficus carica och undrar hur jag skall hantera den. Den har stått i ett frostfritt uterum i vinter. När jag köpte den var den som en buske men sen växte det upp mera en stam som är gott och väl 1 m. Hur hög och bred kan en sådan bli?

Hur skall den ev beskäras?

Kan den stå ute under vintern om den står i något så när skyddat söderläge? Jag bor i mitten av Skåne och har inte den bästa jorden för här finns mycket sand men med ett jordlager på ca 60 cm ovanpå, så det kan bli ganska torrt på sommaren.

/Margit

Odla Svarar: 

Hej

Ditt lilla fikonträd är på väg att bli ett snyggt träd. Jag föreslår att du tar bort "tofsen" med grenar nertill och renodlar fikonet som ett träd, med en stam och krona. Gör detta nu under sommaren. Det bortklippta kan du ha som sticklingar till nya fikonplantor.

Byt även till en rejält större kruka nu på våren så att ditt fikonträd får kraft att växa och bilda frukt. Använd gärna Medelhavsjord, Citrusjord eller liknande.

Fikonet kan bli uppemot 2 meter högt men kan hållas lägre genom klippning av de grenar som har burit frukt, de beskärs till 3 "ögon" på sensommaren.

Fikon kan tåla ner till minus 10 grader beroende på sort, men nu har det ju varit betydligt kallare även i Skåne, så ha den helst i uterummet även i fortsättningen under vintern. Under sommaren kan den stå ute på altan eller dylikt.

Med vänlig hälsning Sylvia