Skötselråd blomsterkaktus

Margoth

Hej

Kan du svara mig på hur jag ska sköta om min fina blomsterkaktus som jag har fått att blomma efter att den aldrig har blommat förut?

Den är minst 15 år. Har bara haft problem med sköldlöss och ullöss och lät jag den hänga ute juni-september, vilket verkar ha hjälpt.

Hur mycket vatten ska den ha under blomningen?

Ska den planteras om efter avslutad blomning?

Ska den vila efter blomning?

Ska den ställas undan kallt?

Vad är bästa jorden?

Skickar med en bild.

Vänligen Margoth

Odla Svarar: 

Hej

Du behöver egentligen inte göra något alls om din blomsterkaktus nu vill blomma. En riklig blomning brukar betyda att de trivs som det är.

Häng gärna ampeln i något träd under grenarna på sommaren. Det är ju nästan så blomsterkaktusen växer i naturen, som epifyt uppe i träden i tropiska skogar.

Sval vintervila i cirka 10 grader stimulerar knoppsättningen.

Plantera bara om blomsterkaktusen om det är absolut nödvändigt, det vill säga om rötterna spränger krukan eller dylikt, den trivs att växa trångt. Eventuell omplantering gör du bäst efter blomningen i juni-juli, vartannat eller vart tredje år kan vara lagom. Plantera om i standardjord blandad med grov sand.

Beskära blomsterkaktusen behöver du inte göra, men ta bort eventuella fula stammar, de kan användas till sticklingar på försommaren.

Vattna lagom – den ska aldrig vara blöt, bara lätt fuktig under tillväxttiden och blomningen vår-höst, 1-2 gånger/veckan kan då vara lagom. Lätt gödning med kaktusnäring bör då ges.

Under vintern kan din blomsterkaktus vara nästan torr, vattnas bara då och då, men inte för snålt så att stamdelarna börjar skrumpna. Använd gärna avkalkat eller regnvatten. Inomhus kan blomsterkaktusen hänga i ljust öst- eller västfönster.

Med vänlig hälsning Sylvia