Skötsel av silveraccasia

Inger Wessman

Har köpt 2 st silveracasia från er förra året. De står i växthuset i krukor under vintern med bladen kvar. Den ena är ca 1.5 m hög och den andra litet kortare. De är gröna och fina och smala men har aldrig blommat. Skall komma doftande gula blommor. Skall jag klippa ner dom för att få buskigare växt och i så fall när? När kommer dom att blomma och hur skall dom skötas? Är dom vinterhärdiga på Gotland? Tacksam för svar

Odla Svarar: 

Silverakacia, Acacia dealbata, är en art inom familjen ärtväxter och kommer från Australien. Den odlas ofta i södra Europa och är kanske den mest tåliga arten, men om den klarar sig på Gotland låter jag vara osagd. Fråga på Botaniska trädgården där om de har någon utomhus, jag minns inte att jag skulle ha sett någon.

Silverakacian är ett träd på upp till 30 meter, dock inte hos oss. Blomställningen är klotformig i ett sammansatt ax och den blommar först när den blir äldre, så du behöver odla den några år till innan det börjar bli dags för blommor. Men odla den helst i ett växthus eller uterum för säkerhets skull. 

Sylvia