Skötsel av klematis

michael herbertsson

Hej Tänkte höra med er som kan det här med klematis. Har köpt barrotade klematis: Kasmu Piilu Romantika Siirus Ilka Multiblue Purpurea Triinu Vostok

Har planterat dem i kruka och de har alla börjat växa på sig.

Mina frågor är om hur var och en ska klippas ned, enligt uppgifter jag fick med så ska alla klippas ned till 15-20 cm i oktober

Går det ha dem i kruka?

Fungerar de i sollägen, eller vilka gör det inte.Har förstått att man ska plantera växter framför för att skydda. Måste man ha spaljer till alla eller går det med snören eller att de klättrar upp för stör/träd?

Hur ska man göra för att skydda dem över vintern? Bor i Härjedalen zon 6-8

Kan man ta sticklingar första året.

Visst kan man låta dem bli som marktäckare,har tänkt täcka in en jordkällare med 2-3 st.

Tar tacksam emot svar om de sorter jag har och skötselanvisningar. Med vänlig hälsning

Michael Herbertsson

Odla Svarar: 

Du har köpt ett gäng klematis från Estland? De brukar komma som barrotade småplantor, så det är rätt att du planterade dem i krukor att börja med. Du kollade väl att de är härdiga hos dig??

Du kan låta dem växa i krukor några år tills de blir kraftigare. Byt till större kruka när de vuxit till sig lite. Men välj djupa s.k. roskrukor, så att rötterna får plats. Klipp gärna ner dem på hösten och förvara dem nergrävda i sina krukor i t.ex. potatislandet med rejält löv- och snötäcke över.

Alt. ha dem i jordkällaren om det inte är så fuktigt där så att de riskerar att mögla. Man kan förvara klematis, nerklippta i sin kruka i förråd, mörkt och frostfritt. Vattna liite under vintern, bara så de inte torkar ut helt. De börjar ibland växa under våren om det blir för varmt i förvaringen med vita långa skott, som man klipper ner när man tar ut dem.

Som marktäckare kan de fungera bra när de väl har kommit igång att växa. De fungerar i solläge, men klematis vill ha fötterna i skugga, så plantera gärna skuggperennor framför, men så att den inte rotkonkurrerar med klematisen.

Att använda det ändå bortklippta till sticklingar på sensommaren kan du förstås pröva, varför kasta bort materialet!