Skogsjord

Marie Blomgren

Hej! Har fått en rejäl hög m skogsjord som jag tänkte plantera i. Jorden är till ca 2/3 mylla från granskog o ca 1/3 torv från skog som varit mosse för länge sen. Upprinnelsen till projektet var införskaffandet av en Linnea för några år sen, denna har tyvärr fört en tynande tillvaro i för lite skogsjord o verkar just i år, när vi äntligen fått hem rejält med skogsjord, ha försvunnit.. Kanske vi hittar en till hos Pratensis, men lite andra växter behövs ju oxå. Läget är norra Skåne, västsluttning i halvskugga/skugga tidig fm ganska soligt några timmar, bädden är upphöjd o omringad av sten, vi har lite gamla enestubbar o en gammal mossig stock som är tänkta att samsas i planteringen. Skulle vara tacksam för lite tips om olika växter som skulle kunna trivas tillsammans, Då vi har egen skog m myrmark kan nog en del hittas där.Skulle t.ex hjortron kunna trivas planterade i ett torvblock?

Marie

Odla Svarar: 

Hej! Låter som ett finfint woodland-bygge! Ni kan så klart ha olika sorters rododendron, de älskar ju den typen jord bara man inte kalkar. Vidare ormbunkar, odlade blåbär i de soligare ställena och visst går det även att odla tranbär och hjortron om man bygger en "myr" till dem. Kolla min artikel om hjortronmyr!

Andra tips är familjen Ericaceae: den tidigare nämnda rododendron, azalea, ljung och så kalmia, konvaljbuske, klockbuske, buskrossling, buskmagnolia, häxal, bärtry, trollhassel, pärlrönn, kejsarolvon m.fl... Dessutom en del liljor, primulor, hostor och många fler perenner som föredrar lätt skugga och fuktighet.

Med vänlig hälsning Sylvia