Skador på körsbärsträd

Miranda

Hej! Vi har ett körsbärsträd som nog stått i trädgården i åtminstone 30 år. För några år sedan en mycket större skörd en vanligt och ungefär då måste den ha börjat skjuta upp rotskott, för nu finns små likadana träd på flera ställen några meter ifrån. I år blev det knappt några bär alls och dessutom ser stammen konstig ut, med flera sår och förändringar i barken. Så nu undrar jag vad som är fel, är det en sjukdom, eller börjar trädet bara bli gammalt? Tacksam för svar!

Odla Svarar: 

Trädet verkar ha drabbats av stam- och bladbakterios, en bakterisjukdom. Den utmärker sig som en bladfas under våren och sommaren med intorkade knoppar och unga skott som vissnar. Sedan blir det bladfläckar under sommaren och även frukterna kan drabbas. Sjukdomen går sedan in i barkfas och orsakar sådana här sprickor som syns i ditt träd, ibland med gummiflöde som syns i den första bilden.

Mindre sador kan man försöka åtgärda med beskärning av de smittade delarna men tyvärr är det inte så mycket man kan göra om hela trädet är smittat och barken dör. Sådana träd bör tas bort och brännas, även rötterna. Plantera inget nytt Prunus-träd i närheten men om något av de rotskott på långre håll verkar friskt, kan du kanske spara det/dem.

Sylvia