Skadar stängslet växterna?

Jenny

Hej Sylvia

Om ett stängsel behövs från ca 50 cm och ner till och en bit ut på eller lite under markytan i en planerad granhäck, kommer stängslet att skava eller ge frysskador på plantorna då? Det skulle vara enklast med ett sexkantnät ("hönsnät") som granen skulle växa igenom, kanske 5-10 (?) cm från plantraden. Blir tråden för vass?

Skulle också behöva ett villastängsel (gör det någon skillnad om man väljer galvaniserat eller grönt - är väl då plastbelagt?) där jag vill att rosor och kaprifol ska klättra och stödjas genom och på nätet. Blir det frysskador då när det är metall?

Bor i zon III.

/Jenny

M v h

Odla Svarar: 

Hej

Om du behöver ett stängsel runt gården som skydd mot kanin, hare, rådjur och kanske älg, så använd gärna ett så kallat viltstängsel med plastade trådar, det vill säga villastängsel. För att hindra älg bör stängsel dock vara minst 2,5 meter höga, annars räcker det med lägre. Upp till cirka en meter från marken bör hålen vara mindre för att stoppa hare och kanin.

Plantera sedan din granhäck cirka 1 meter från denna stängsel. Då kommer granhäcken så småningom att dölja stängslet, men kolla då och då så att grenarna inte bryts eller skavs av utan går rakt igenom nätet.

Villastängsel passar också bra till rosor och kaprifol att klättra på, det blir inga större skador av det i zon 3.

Med vänlig hälsning Sylvia