Skadade björkar?

Karolina

Vi har två björkar på tomten med ca 3 m mellanrum. Vi har höjt upp marken men ställt betongrör runt stammarna när vi gjorde det så de har aldrig haft massor mot stammen. Däremot så skadades några grenar på den ena björken när vi hade maskiner på tomten. Förra sommaren så tappade den sina löv redan i juli och nu kommer det inte alls mycket löv därför vi vill ta ned den. Den andra björken verkade dock ok förra året men nu verkar den få en del bruna löv direkt. kan den "minst" skadade björken återhämta sig när den andra är borta eller är det lika bra att ta ned båda när "man ändå håller på". Den är fin och vi gillar att ha ett större/äldre träd på en annars nyanlagd tomt.

Tusen tack på förhand!

Odla Svarar: 

Björkens ytliga rötter når ut ungefär till samma avstånd som kronan är bred. Så det att ni satte rör så att jorden inte kommer mot stammen hjälper föga, om de ytliga rötterna ändå blir täckta av jorden och inte får luft. Då ruttnar de. Det tror jag har hänt med era björkar.

Om ni ska ta ner dem så bör ni också ta bort rötterna helt för annars kan det komma en massa rotskott. Då detta kan vara ett stort grävarbete, så ni kan pröva med Eco-Plug istället.