Sjukt plommonträd

Anneli

Förra året kom plommonen sent o dom växte inte ut helt till vanlig storlek. I år har jag inte fått några plommon alls o bladen är värre i år än förra året. Bladen ser torra ut och har bruna fläckar och hål. Vad är bäst att göra i detta steg? Kapa ner alla grenar o hoppas på bättre lycka nästa år el ta ner hela trädet o plantera nytt? Tyvärr låg en liten hög på backen under trädet sen förra året med blad o kärnor, kan det ha skapat stort problem? Tack på förhand!

Odla Svarar: 

Hej!

Du kan ju alltid pröva att beskära trädet om det verkar vara i behov av beskärning. Men annars låter det som en svampsjukdom som nog beror på de gamla frukterna som smittade årets blomning och bladknoppar. Så var noga i höst och ta bort alla blad och frukter noga, så att smittan inte kan övervintra där till nästa år. Lägg inte i komposten utan bränn eller skicka bort med soporna. Behandla ev. med svampmedel på våren.

Om det inte blir bättre nästa år heller får du kanske fundera på att ta bort trädet. Men i såfall plantera inget nytt på samma ställe. 

Sylvia