Sjuka pelargoner

Gun-Inger

Hej! Jag har odlat pelargoner under många år, främst Mårbacka men även lite andra sorter. Som mest har jag haft ca 60 st. De flesta är väldigt välväxta i stora krukor och de har stått på vår innealtan där vi har ca 25 C under sommaren.

I år, då jag har jag bytt jord på de allra flesta, har något dock hänt. Det har kommit gula svampliknande sporer och små svarta prickar som äter upp bladen. Alla dessa växter ruttnar. Nu håller jag på att slänga, göra rent och plantera om de som ser ut att överleva.

Jorden jag planterade om i var Plantagens dyraste jord då jag läste att den fick väldigt bra omdöme förra året. Men vad är det jag har fått som tar död på mina pelargoner?

/Gun-Inger

Odla Svarar: 

Hej

Det måste ha varit något fel på jorden, kanske en gammal påse, det låter ju som ett värre svampangrepp på dina pelargoner, dessutom verkar det vara löss också.

Jag tycker att du skulle klaga på köpstället, kräva att få nya växter eller kanske ett presentkort till våren så att du kan köpa nya pelargoner då. Ta med eventuell jordpåse som du har köpt samt kvittot om du har det kvar.

Med vänlig hälsning Sylvia