Sjuk rundhagtorn?

Lillemor

Hej

Köpte en hagtorn, Crataegus laevigata Paul's Scarlet för ca 2 mån sen, och nu har blommorna som var små men ändå röda blivit bruna och ytterkanten på bladen också bruna. Det är som ett stamträd, hög stam med liten rund krona som kostade över 700 kr, så det är synd om det dör. Vad kan jag göra?

Har hört om enar och rost men har ingen, har haft men den tog vintern och våren med sig så den är borta nu. Har planterat det mitt på gräsmattan ganska ensamt.

Tacksam för svar

MVH Lillemor

Odla Svarar: 

Hej

Rundhagtorn, Crataegus laevigata blommar så här på försommaren med röda blommor. När blomningen är över, blir blommorna mer eller mindre bruna innan de faller av.

Fast det här med att även bladen har blivit bruna på din rundhagtorn låter lite alarmerande. Jag tycker att du ska kontakta plantskolan som du köpte rundhagtornen hos hos och reklamera, du bör ju ha garanti. Gräv inte upp trädet men ta gärna med en kvist och visa för trädgårdsmästaren i plantskolan.

Hagtornrosten kan ha varit med redan från plantskolan eller så har den kommit med vinden. Du behöver inte ha en egen en, det räcker om det finns enar inom 500 meters avstånd.

Med vänlig hälsning Sylvia