Sjuk planteringsjord?

Gun

Hej Sylvia

Efter mycket omplanteringar är nu växterna redo för sommaren. De får stå inne i växthuset ett tag till av respekt för ev nattfrost.

Nu till mitt problem, som gör mig mycket orolig. Sedan flera år tillbaka använder jag uteslutande U-jord. Har alltid varit nöjd med den. Nu, ve och fasa, finns något som kommer i jordens ytlager. Har inte vågat röra runt i jorden och kontrollera längre ner.

Det började i jordgubbtunnans sidofack. och nu finns det även i jorden där mina egenframdragna tomatplantor står. Plantor som har en kär historia bakom sig. Har sparat kärnor år från år. Det som ger mig bekymmer, ser ut som gulbrun sörja i klumpvis. Trodde först det var någon insekt som lagt ägg. Kan det vara svamp, är det något som funnits i jorden från början?

Hoppas på snabbt svar och få reda på om det finns något att göra. Det verkar sprida sig snabbt.

Jag har flyttat ut många olika orkidéarter till växthuset. Ska jag flytta ut dem från växthuset?

Många frågor, men växthuset är mitt liv på sommarhalvåret.

Tack på förhand.

Varma hälsningar från /Gun

Ps. Om det underlättar med bild, finns det möjlighet att skicka. Ds

Odla Svarar: 

Hej

Det låter som torvmögel i din jord. Det är en svamp och inte farligt att röra vid det, men det ser ju inte kul ut. Följ gärna råden nedan:

Så här berättar jordtillverkaren Hasselfors om svampen: "Det är en svamp som förekommer bland råvaror som utgör blomjorden. De mikrober som lever i blomjorden är livsviktiga för växternas rotsystem, de gör ingen skada. Men man vill ju helst inte ha någon oestetisk tillväxt på blomjordens yta.

Det effektivaste sättet att bekämpa svamptillväxten är att vattna underifrån. Genom att vattna underifrån hålls blomjordens yta torr och svampen, som trivs i en fuktig miljö, kan inte växa på jordytan. För bekämpning av mögel på jorden kan man också täcka ytan med dekorationsprodukter eller lecakulor. Lecakulor på ytan gör att även så att växten inte behöver vattnas lika ofta.

Svampen kan stjäla lite näring från växterna så var noga med att vattna med flytande näring så får växten säkert det den behöver. Mögeltillväxten försvinner så småningom."

Med vänlig hälsning Sylvia