För sent att sätta något nu, sista juli?

Marita Brandt

Hjälp! Var i dag tvungen att flytta mina tio västeråsgurkplantor från en pallkrage. Satte dem i slutet av maj i ny plantjord, ny kogödsel och hitfraktad hästgödsel. De har nästan inte vuxit alls sen maj. Fick i går veta att hästgödseln med största sannolikhet innehåller kutterspån, vilket medför att terpentin läcker ut. Gurkorna höll på att dö. Planterade om dem i ny jord och kogödsel på påse i dag. Tror du de tar sig?

Nu sitter jag här med en pallkrage med denna jordblandning och undrar om det finns något överhuvudtaget man kan sätta nu, eller är det för sent med allt?

Jättetacksam för (ev snabbt) svar.

Hälsningar! Marita

Odla Svarar: 

Hej!

Kuttern kan vara orsaken till att det växer dåligt, men det kan också vara kylan. Gurkorna vill inte stå i regn o kyla och frysa, inte ens de för friland. Du får hoppas att jordbytet hjälper, men bre gärna ut ett luftigt "tält" av plast över dem också.

Färsk hästgödseln med kutterspån är inte så bra för några växter utan att man komposterar den först. Kan du ev. ta bort det mesta av jorden i pallkragen och "lagra" den någonstans ca 1 år? Om du fyller på kragen med ny jord från säckar så kan du ju i princip odla vad du nu råkar hitta i plantskolorna. Det kan ju vara för sent att köpa småplantor nu men det finns ofta stora, krukodlade plantor som man kan satsa på och hinner då få glädje av.

Med vänlig hälsning Sylvia