Senblommande minikiwi?

Maria

Hej! Då vi köpte vårt hus (i Skåne) fanns det en minikiwi i trädgården. Den blommade men gav ingen frukt varför jag antog att den behövde en partner. Anna, Paula och Oskar verkade vara de vanligaste sorterna så jag köpte en Oskar för drygt ett år sedan. Tyvärr blommade Oskar redan för någon vecka sedan medan min gamla planta fortfarande inte blommat (den är full med knoppar). Jag läste att frukterna på Tina mognar senare, vet du om det även innebär att Tina och Tage blommar senare?

Det kan ju även vara så att jag har en hanplanta, får alla hanplantor vita eller rosafärgade bladtoppar? Eller kan jag se skillnad på blommornas utseende?

Maria

Odla Svarar: 

Hej! Jo, så är det, 'Tina' och 'Tage' blommar senare! Det är därför som 'Oskar' bara rekommenderas till de tidigare blommande "tjejerna".

Det är vanligen hanplantor som får färgade blad. "Tjejerna" har för det mesta gröna blad, men det kan finnas några enstaka ex. som blir lite färgade även hos tjejerna.

Om man kan jämföra en han- och honblomma så ser man skillnaden. På honblommorna sitter det ett fruktämne i mitten, på hanblommorna finns en tofs med gula ståndarknappar.

Med vänlig hälsning Sylvia