Sen rhododendronblomning

Linda

Bor i zon 4 och har en 6 år gammal rhododendron 'Cunninghams White' som är lite ur form. Den tog skada under vårvintern för 4 år sedan och hade ingen blomning den sommaren. På hösten samma år började den blomma på de knoppar (jag trodde) skulle blomma först följande sommar. Nu fortsätter detta som en ond cirkel. I vår blommade endast ett blom i juni och några knoppar var endast torra och som ett skal.

Just nu bär den så mycket knoppar som den aldrig haft och de börjar spricka ut. Vad skall jag göra? Vill ju gärna se den blommande på sommaren som det är tänkt och inte i september-oktober. Funderat på om jag ska klippa bort de blom som börjar spricka nu, för att ev få den att bilda nya knoppar innan vintern.

Skulle inte vilja ta bort hela busken när den äntligen är frodig och fin igen, innan jag vet om det finns något jag kan göra.

Hälsningar Linda

Odla Svarar: 

Hej

Det hjälper inte att ta bort blommorna nu, din rhododendron hinner ändå inte bilda nya knoppar inför vintern.

Du får istället hoppas att din rhododendron kommer i lag så småningom och njuta av den ovanliga blomningen så här års när inte mycket annat blommar. En blommande rhododendron kan ju vara ett kul inslag i höstträdgården!

Med vänlig hälsning Sylvia