Schersmin och stäppsalvia

Monica

Hej

1) Vår stora doftschersmin frös till stora delar bort i vintras. Men visst har vi haft blommande grenar också år. Kan vi ge den en nystart genom att beskära busken till bara 20-30 cm? I så fall när? Annat förslag?

2) Har tagit frön från vår perenna stäppsalvia. För gott resultat nästa år bör jag så fröna nu på friland eller i kruka ute - alt ha dem i kylskåp till vårvärmen kommer?

Tack på förhand!

/Monica

Odla Svarar: 

Hej

  1. Du kan beskära schersminen hårt, ta bort allt som är dött och visset nerevid någon decimeter från markytan. Lämna kvar några unga skott så att ni får blommor igen snabbare. Bästa tiden hade varit att beskära nu under JAS-månaderna, det vill säga juli-augusti-september.

  2. Du kan pröva att så stäppsalvian på olika sätt, kanske något fungerar. Du kan så fröna direkt på friland nu i höst om du hinner innan det fryser till. Du kan också ta en kruka med sandig såjord, så i den och gräva ner krukan i jordbädden i växthuset eller drivbänken. Slutligen kan du spara frö, torrt och svalt, och så dem på våren i en kruka med såjord och förkultivera dem.

Med vänlig hälsning Sylvia