Rostfärgade blad på grönsaker

Michel

Hej

Jag har odlat mina egna grönsaker i några år och förra året så blev mina basilikablad lite rostfärgade efter ett tag. Jag kastade den plantan och nu det här året så ser jag på mina gurkplantor att vissa blad fått lite rostfärg och på vissa ser det ut som nån har ätit på kanterna. Är det löss? Hur får jag bort det?

Det är helt ny jord jag planterat i. I min sallat så kan jag se väldigt små larver i jorden. Dom är ca 2 mm långa bara och glider omkring i/på jorden. Jag har odlat sallat i flera år men minns inte att jag sett såna förut. Är det farligt och kan jag få bort dom på något sett? Dom har inte förstört nått och dom syns bara om man kollar väldigt nära på jorden.

Mvh Michel

Odla Svarar: 

Hej

De där små maskarna är säkert larver till sorgmyggor och/eller vattenflugor. Läs mer här: Småflugor i krukjorden. Låt jordytan torka upp mellan vattningarna.

Du får kolla dina gurkplantor med lupp om du ser några löss på dem. I så fall bekämpa med såpsprit eller ett ekologiskt värdvårdsmedel.

Rostfärgningen i sig kan bero på för mycket vatten och är just rost, men även för stark solstrålning kan göra bladen röda.

Med vänlig hälsning Sylvia