Rosor

gunilla Liw-Stenson

Jag har en häck av rugosarosen 'Hansa', den är 12 år gammal. Har varit fin tills förra året. Då blev bladen gula, några buskar växte inte och den var allmänt dålig. Vi har försökt vårda och vattna men nu ser jag att de nya skotten ser fina ut först men sedan blir bruna och fula. Jag har inte gödslat mer än lite kompost, den ska väl inte behöva så fet jord? Vad gör jag? Jag har också några klätterrosor som får gula blad på de nya unga skotten, de har jag däremot gödslat med lite hönsgödsel och kompost.

Gunilla

Odla Svarar: 

Hej! Det skadar inte att även gödsla 'Hansa', den har ju stått där i 12 år så jorden kan vara helt utarmad. Ge den gärna rejält med kompostjord och lite rosgödsel också.

Ni har väl klippt bort gamla, risiga grenar nu i vår? Om inte, pröva att klippa sådant som är risigt och halvdött och gammalt så att det kan komma upp nya unga skott. Klipp vid torrt väderlek och desinficera verktyget efteråt, ifall det ändå skulle vara frågan om en kräftsmitta, vilket jag inte kan konstatera utan att se rosorna i fråga.

Med vänlig hälsning Sylvia