Rhododendron

Daniel Berg

Hejsan Vi har en vildvuxen rhododendronbuske. Den är kal innerst på grenarna. Vi vill klippa ner den och ev. flytta på den. När är bästa tiden att klippa ner den? Hur mycket kan man klippa? Går det bra att flytta den? Nåt mer man ska tänka på?

Tack på förhand

Odla Svarar: 

I regel behöver den ingen beskärning, men vill man minska storleken på plantan eller förnya en gammal, risig planta, så tål den det.

Klipp alltid ovanför ett bladpar eller ett öga utan att skada knopparna i bladvecken. Du kan också korta grenarna intill en sidogren om du vill klippa hårdare. Klipp på ung. samma höjd ovan marken och så att busken behåller sin naturliga form i görligaste mån. Man klipper den på vårvintern och plantan ska i övrigt vara i god vigör.

Rododendron har grunda rötter, så det brukar gå bra att flytta den. En bra tid vore nu på våren, men då får man skydda den mot solen ett tag tills den rotat sig. I samband att man flyttar kan man också klippa ner rejält, bara man försöker behålla den halvrunda formen och klipper som sagd ovan. Annars går det bra att flytta den på hösten också.

Mvh Sylvia!