Renovera/beskära nygammal ligusterhäck

Meka

Hej! En gammal, gles ligusterhäck renoverades i höstas med att jag grävde bort det sämsta partiet, fyllde med ny jord och satte tio nya plantor. Hur går jag nu vidare? De gamla plantorna är grova och glesa, de nya ca 40 cm höga och späda. Kapa ner hela häcken till en jämn nystartshöjd? Tål de gamla plantorna att bli stubbar utan grönt? Skära var tredje stam till att börja med? Inser att den kommer att se eländig ut i sommar i vilket fall som helst, men har den en framtid? Mvh Meka

Odla Svarar: 

Hej!

Din egen idé om att skära var tredje stam till att börja med låter bra, på så sätt kan du kontrollera att det kommer nytt från de gamla stubbarna och behöver inte vara helt utan häck. Ge rejält med stallgödsel till stubbarna så att de startar snabbt igen. Nästa år tar du en tredjedel igen osv tills du har förnyat den gamla häcken. Det nya skotten som kommer kan sedan formas tillsammans med de nysatta, se nedan.

De nysatta plantorna bör få växa ett år innan du klipper dem. Nästa sommar börjar du forma till dem så att du släpper upp dem ca 20 cm per år.

Med vänlig hälsning Sylvia