Rädda ringbarkat äppelträd?

Lilian

Jag upptäckte just att haren har ringbarkat ett av mina äppelträd (Aroma) som är ca 6 år gammalt. Ringbarkningen är kanske 30 cm upp på stammen pga snön som är ungefär så djup. Själva ringbarkningen har en höjd på ca 6 cm men tyvärr också runt hela stammen. Finns det något sätt att rädda trädet?

/Lilian

Odla Svarar: 

Hej

Det är inte kul alls att få sitt äppelträd ringbarkar av harar! Det är också lätt att vara efterklok, men ett stamskydd skulle du naturligtvis haft. Se bild i min artikel om att skydda växter, men det finns även andra modeller som du kan köpa om du har fler unga äppelträd att skydda.

Så till det ringbarkade äppelträdet. Det finns ett sätt som heter bryggympa, det vill säga ympa en brygga av kvistar över det ringbarkade stället, men tyvärr är inte detta något som är så lätt att göra för en amatör, så kanske kan du få hjälp av en arborist, det vill säga trädvårdare (se Gula sidorna) eller en certifierad fruktträdsbeskärare? Hör med sådana yrkesmänniskor som kan komma hem och se om det finns möjlighet att bryggympa ditt äppelträd.

Med vänlig hälsning Sylvia