Råd vindruvssorter

Sven

Vi håller på att bygga en inglasat uterum i västerläge där vi ställt 2 st cementrör ( 50cc i diameter 100 cm längd) på marken för att odla i. Räknar med att det kommer att vara 5-8 gr. varmt vintertid.

Vi tänkte ha ett citrusträd samt 2 st vinstockar (en grön & en blå). Vill gärna ha råd om jord, planteringstid, sorter osv.

MVH Sven

Odla Svarar: 

Hej

Det låter ju härligt med ett sådant rum, men jag tycker att ni bör vänta till våren med att börja plantera i rören, så att växterna får sommaren på sig att etablera sig.

Det finns massor med olika vindruvssorter att välja bland, men jag rekommenderar någon sort som sätter klasar på korta rankor och inte har jätterötter, fast kan rötterna söka sig ut under huset så gör det ju inget även om rötterna är lite kraftigare. 'Leon Millot' och 'Marechal Foch' är två franska vindruvssorter som växer så. Båda är blåa. 'Muscat of Alexandria' är grön och mycket välsmakande, men kan bara odlas i växthus hos oss, skulle den kanske passa?

Annars kan du bege dig till en välsorterad plantskola och kolla vad som finns, tänk bara att inte välja kraftigväxande vindruvssorter med väldigt långa revor som ständigt måste hållas efter. Läs mer om vinbeskärning här på Odla.

Med vänlig hälsning Sylvia