Råd om växthus

Arne

Hej

Jag håller på med ett växthusbygge av gamla fönster. Min fråga är: hur varmt är lagom i växthuset?

/Arne

Odla Svarar: 

Hej

Hur varmt det ska vara i ett växthus är lite beroende på vad du tänker odla i ditt växthus, men för de flesta växthusgrödorna brukar 18-22 grader vara lagom.

Det brukar snarare vara frågan om att hålla värmen på lagom låg nivå i växthuset under sommaren. Det är viktigt att ha rikligt med ventilation, särskilt i taket då värmen stiger uppåt, så var noga med att installera automatiska luckor i taket. Sådana finns både mer avancerade, elektroniska sorter och enkla mekaniska, huvudsaken är att de fungerar.

Tänk också på takvinkeln, den bör vara så brant att snön faller av. Den har också betydelse för värmeinstrålningen. Dra gärna in el och vatten i växthuset, du kommer att ha glädje av det.

Om du tänker ha växthuset även som ett "uterum" så ska du kanske ha en möjlighet att värma upp det på våren och hösten. Värme behövs ju också på våren om du ska förodla där. Växthusvärmare i olika prislägen finns, men effekten beror på många saker, som storlek på växthuset, hur tätt du bygger, golvmaterial och isolering och så vidare.

Mitt bästa råd blir att du lånar eller köper en riktig bra växthusbok eller två, då du kan läsa allt om att bygga, odla och sköta växthuset.

Med vänlig hälsning Sylvia