Problem med lönn

Gisela

Hej

Jag har problem med min lönn. Det är en mycket gammal lönn och har varit gigantisk. Den har stått under alla år vid en kompost för trädgårdsavfall. För två år sedan upptäckte vi att den började dela sig i mitten och vi valde då att såga ner den ganska rejält i hopp om att den skulle börja växa igen. Det har den gjort först i år men det kommer trämjöl inifrån stammen.

Jag spolade rent stammen för någon vecka sedan men upptäckte att det är fullt av fin trämjöl runt hela stammen igen. Vad är detta och går det göra något åt det? Vi har också låtit en murgröna som vi planterade som marktäckare klättra upp över stammen kan den vara orsaken till detta. Vad ska vi göra?

Mycket tacksam för svar.

MVH Gisela

Odla Svarar: 

Hej

Att det kommer trämjöl, så kallad mulm, inifrån lönnstammen låter illavarslande. Det brukar betyda att stammen inuti är murken och att i den lever svampar och insekter.

Svamparna bryter ned träet, olika insekter använder sedan mulmen som föda och boplats. Där inne kan finnas olika insekter, varav många kanske är sällsynta. Så om ni vill ha kvar denna gamla lönn som boplats för insekter, så låt den vara kvar så länge lönnen ser snygg ut och inte utgör någon fara för byggnader, eftersom en inuti murken lönn lätt kan falla för stormar.

Murgrönan tror jag inte har någon större betydelse, den kanske rentav håller lönnen upprätt om den är kraftig.

Med vänlig hälsning Sylvia