Problem med Åkerfräken

Ann-Sofie

För ett par år sedan så insåg jag att jag hade åkerfräken i min trädgård. Den befinner sig framförallt i en slänt där det i huvudsak växer silverarv. Intill slänten har jag en rabatt med perenner, där den också befinner sig. Värst av allt är att den har letat sig in i min hörna med pallkragar. Omkring pallkragarna har jag lagt markväv och singel. Har försökt att plocka bort "sparrisarna" och "granarna" under somrarna men blir övermäktigt. Så till frågan. Jag har läst att man kan pensla på roundup på dem när man ser dem och att det letar sig ner i rotsystemet och dödar åkerfräken. Frågan är då, om jag penslar på det på alla ställen utom just i pallkragarna där jag odlar ätbara saker. Kan det bli så att roundupen sprider även till pallkragarna eftersom de finns där också?

Odla Svarar: 

Hej!

Det enda som hjälper mot åkerfräken är marktäckning med en svart, tjock markfolie eller plast som åkerfräken inte kan tränga igenom. Börja med att klippa bort allt som syns ovan mark och lägg sedan på folien, öven något utanför området där åkerfräken finns så att plantorna inte får ljus.
Du kan odla i pallkragar ovanför folien, täck gärna gångarna med täckbark e.d. så det blir snyggare. Folien ska ligga kvar några år tills åkerfräken är död. 

Sylvia