Problem jordgubbsplantor

Gun-Britt

Hej

Jag har jordgubbsplantor som förut har gett bär. Ifjol blommade de jättefint men sen blev det bara en brun klump där blomman varit. Då var det kallt och dåligt väder så jag trodde det berodde på det.

Men i år var det likadant och i år var det bra väder när de blommade så det verkar inte vara vädret. Vad kan det vara? Är det något man kan göra något åt eller ska jag byta plantor. Plantorna ser ut att må bra annars och skickar ut massor med revor.

/Gun-Britt

Odla Svarar: 

Hej

Jag kan tänka mig att det är jordgubbsstinkflyn som varit på dina jordgubbsplantor. Det brukar resultera i hårda "knappar" istället för bär. Dessa djur övervintrar som ägg i jordgubbsfälten. De trivs inte på öppna och blåsiga fält, så kolla så att luftväxlingen runt dina jordgubbsplantor är bra.

Ett tips är att lägga på fiberduk på våren. Duken ska ligga kvar tills blommorna på jordgubbsplantorna kommer, men när de börjar blomma måste duken tas av så att pollinerande insekter kan komma till blommorna.

Jordgubbsstinkflyn övervintrar som ägg på landet intill jordgubbsplantan. Det är därför man behöver byta växtplats ofta. Föryngra jordgubbslandet med revor på en annan plats med några års mellanrum. Ta också bort alla blad på hösten och rafsa i jorden runt plantan när det börjar frysa till.

Kemisk behandling kan annars bli nödvändigt, det finns medel att köpa mot dessa och det används på våren.

Med vänlig hälsning Sylvia