Prestonsyren eller vad?

Anita

Hej

Vi håller på att gräva upp två bondsyrener och en paradisbuske. De har blivit alldeles förvildade och skjutit skott på skott. De enda som gillar dem är snäcksniglarna.

Rabatten ligger åt söder och jag har funderat på två prestonsyrener istället. De skjuter inte riktigt så mycket skott eller har jag fel? Vet inte annars vad jag skall ha för buskar. Jag har en buske med små solrosor, ca 2 m hög. Kommer inte ihåg vad de heter, men de vill jag ha kvar. Runt om skall jag ha perenna små växter.

Min fråga är helt enkelt: är Preston helt ok eller finns det andra trevliga buskar? Skall kanske nämna att jag bor i Kungsbacka.

Hälsn Anita

Odla Svarar: 

Hej

Vad jag först vill uppmana till är att gräva riktigt ordentligt efter syrenskott, för de kan skjuta upp helt oväntad igen om det blir några rötter kvar och förstöra din nya plantering.

Det finns hur många trevliga buskar som helst som inte skjuter rotskott hejvilt, så jag tycker att du kan åka till ett par välsorterade plantskolor i omgivningen och titta vad som erbjuds och vad du kan tycka om.

Prestonsyrenen är ju ett alternativ, den sortens syren skjuter inte skott hejvilt men kanske lite i alla fall. Du kanske kan ha några olika buskar med olika blomningstider, även sådana som blommar på hösten?

Med vänlig hälsning Sylvia