Plommon - nya grenknippen längst ut

Svea Göthe

Hej Jag har ett gammalt tidigare rikbärande plommonträd vars bladfästen i år ffg angreps av tjocka mattor av någon ohyra. Det dröp kladdigt från dem. Jag fick till slut bort mycket av detta med kraftiga vattenstrålar, men trädet såg ändå därefter så trött ut, gav bara ett fåtal kart som inte blev fina plommon. Men det konstigaste är de här 'grenskotten' som sköt ut längst ut på alla grenar. (Bild bifogas.) Vad ska det bli av dem? Grenar kan de ju inte bli. Jag kan inte nå dem o knipsa av dem. Trädet är gammalt, o jag ska strax såga av en stor gammal gren för att avlasta trädet. Är det här någon sista 'överlevnadskamp' av trädet? Är mycket tacksam för råd om det finns något att göra. Svea i Spånga

Odla Svarar: 

Det var nog plommonbladlöss som du hade på plommonträdet tidigare. De gnager på bladfästen och barken och på så sätt stimulerar trädet att sätta vattenskott, precis vad som händer vid en för kraftig eller vid fel årstid utförd beskärning. Du kan ta bort dessa vattenskott nu på hösten.

Det finns troligen bladlusägg på barkflagorna, de övervintrar där till nästa sommar. Så sätt gärna igång med insekttsåpabehandling eller bladlusmedel på våren när bladen börjar utvecklas. 

Sylvia