Planteringstips

Sara

Hej

Har en liten trädgård/uteplats som jag försöker få det att växa i. Den är ljus, men träd och hus hindrar direktsol. Två somrar har jag haft här nu och innan jag flyttade in fanns bara en gräsmatta. Nu försöker jag få det till en frodig trädgård så min fråga är - vad växer bra utan direktsol och därmed inte någon ordentlig värme?

Mina stockrosor kryper sakta, sakta, men verkar ta lång tid på sig. Tomater som jag har drivit upp på annat håll växer finfint. Krasse funkade också. Provar mig fram men behöver tips på vad som kan trivas. Jag skulle vilja ha bambu.

Blir jätteglad för svar.

/Sara

Odla Svarar: 

Hej Sara

Jag vet inte vilken zon du bor i, men bambu (jag antar att du menar arten Fargesia murileae – det finns många) går ofta fint till zon 3. Sorten Simba kan eventuellt gå i zon 4. De vill ha det halvskuggigt, mullrikt och jämn fukt. Kanske passar detta hos dig! Även Phyllostachus bissetii kan gå i zon 3 men den blir med tiden 4-6 m hög och mörkare grön än Fargesia. Den vill dock helst ha en varm växtplats.

Stockrosor vill ju gärna växa i skravel insprängda mellan hus och trottoar i full sol så kanske kan du ha dem precis utanför din tomt, om du vågar för grannarna.

Du får satsa på växter som klarar skugga – halvskugga till exempel Hydrangea, Paeonia, Rhododendron, Hamamelis, Taxus, Anemone, Hosta, Aruncus aetusifolius, Dicentra formosa, Chelone obliqua, Digitalis med flera. Fråga gärna din lokala handelsträdgård vad som är lämpligt där du bor (zon). Kan de inte svara ska du inte handla där utan gå till en riktig handelsträdgård.

Lycka till Sara.

Med vänlig hälsning Karin