Planteringsförslag låga blommor

Tommy

Hej

Vi har en fin, gammal stenmur på landet, dit vi nu flyttat för resten av livet. Vi har två snygga björkar framför stenmuren. Det är ca 10 meter mellan björkarna. Mitt emellan björkarna finns en ganska stor sten, 1 meter i omkrets, kanske lite mer. Jag har nu beställt höga blommor från er, ca 1 meter höga, som jag vill plantera mellan björkarna.

Runt stenen vill jag gärna ha små blommor, blomsteräng, scilla etc. Hur skulle du utnyttja en sådan plats? Ytan framför björkarna för låga blommor är 10 x 14 meter och där har vi sommartid mängder av lupiner.

Skall bli intressant att se vad du förordar i blommor, höga som står sommar och höst.

/Tommy

Odla Svarar: 

Hej

Jag förstår av detta att du redan har beställt de höga blommorna från oss? Du får tänka på att björken har giriga rötter som lätt tar både vatten och näring av andra växter, så du kanske får gödsla och vattna lite extra.

Runt stenen kanske du kan göra en upphöjd bädd som dock inte får ligga på björkarnas eventuella ovanjordiska rötter. Ta bort eventuella lupiner just där och plantera de höga växterna.

Du säger att ni har lupiner på hela den ytan som finns mellan björkarna. Lupiner har starka pålrötter, så de hämtar också mycket näring från marken och deras blad täcker marken under sommaren ganska effektivt, så mellan dem är det svårt att plantera några andra växter utan att det blir konkurrens om näringen och platsen.

Du kan ha en vårblommande scillamatta där som ju blommar innan lupinerna har kommit igång att växa. Du kan dessutom blanda scillan med vårlök, Gagea lutea, och kanske en och annan krokus och varför inte lite gul och lila nunneört också. Se min bild! Då får du blommor under våren och sedan under sommaren blommar då lupinerna. Klipp ner lupinernas blomsterstjälkar så fort de har blommat färdigt, så kanske de blommar igen senare under sommaren.

Med vänlig hälsning Sylvia