Plantera på takterrass

Lotta

Hej Karin

Jag jobbar på en intensivvårdsavdelning på ett sjukhus. Privat är jag en trädgårdsentusiast. Nu har jag fått den äran att försöka få ordning på vår utemiljö på en härlig takterrass som tillhör vårt personalrum. Det är i Skåne och läget är relativt hårt utsatt av väder och vind med direktsol största delen av dagen (ligger dock i västerläge).

Det jag har att tillgå är sex stycken odlingskrukor på ca 100x50 cm och 30 cm hög. Jag skulle i så stor utsträckning som möjligt vilja ha underhållningsfria odlingar. Dels så är jag ju inte här jämt och dels så har jag inte tid att lägga på detta kontinuerligt.

Jag planerar att blanda lite städsegrönt med blommor och lökar men funderar också på om man skulle kunna ha lite ätbart som lite smultron, kanske någon taggfri, lätthanterlig sort av björnbär eller något annat kul.

Hoppas att du kan ge mig lite kul och användbara tips och råd.

Tack på förhand.

Vänligen Lotta

Odla Svarar: 

Hejsan Lotta

Härligt att de satsar på er arbetsmiljö!

Eftersom läget är utsatt och du kanske inte hinner vattna flera gånger om dagen hade det varit bättre om växtbäddarna är högre - gärna 50-60 centimeter om möjligt. Det hade underlättat skötseln betydligt och gett dig lite större valmöjligheter.

Om det inte går får du hålla dig till de torktåligare arterna och där ingår tyvärr inga städsegröna växter. Därför föreslår jag björnbär i ställning av sorten Black Satin som är tagglös, smultron i sorten Rügen som inte revar sig, och rabarber bör kunna klara sig någorlunda. Sen kan du ha en del kryddor som timjan, oregano, citronmeliss, lavendel med flera. Någonting som ger höjd kan vara buddlejor (fjärilsbuske) i olika färger, Hippophae Hikul (havtorn) och silverbuske. Till slut kan du så krasse eller plantera en del utplanteringsväxter som ger färg - kanske olika färgteman varje år.

Lycka till Lotta!

Med vänlig hälsning Karin