Plantera ihop med ekar?

Josef

Hej Karin

Jag heter Josef Vincze och nybliven trädgårdsamatör. Har 4 000 kvm stor tomt med alla möjligheter i skogen. Från norrsidan NV- NÖ barrskog som skyddar, samt ett bälte ca 15 m bredd och ca 60 meter lång, har jag 13 st ekar utspridda, undervegetation är blåbär och mindre lingonbuskar. Stora naturstenar smyckar området. Jag undrar, vad skulle jag plantera som skulle passa med ekarna? Har börjat med några rhododendron.

Vore tacksam för några förslag.

MVH Josef

Odla Svarar: 

Hej Josef

Av din beskrivning på vad där växer naturligt idag kan jag dra slutsatsen att det kanske inte är ett förstahandsval med rhododendron pga att där nog inte är tillräckligt med fukt. Om du kan öka fukten (eller om det trots allt verkar gå bra med rhododendronen) och gärna vill ha det ”stuket” kan du även plantera azaleor, ljung, konvaljbuske och en del Moliniagräs. Trollhassel, ormbunkar och japansk lönn bör också passa in.

Sedan beror det naturligtvis på hur mycket ljus som kommer in till de nya växterna - kanske kan du stamma upp en del ekar för att släppa in ljuset. Det blir lite naturligare att ha gångar av flis mellan planteringsytorna. Dra dit el och belys en del träd så får du en fin upplevelse på kvällen.

Lycka till!

Med vänlig hälsning Karin