Plantera dagliljor i januari

Sara

Hej

Jag köpte dagliljeknölar i höstas men glömde helt bort att plantera dem. De har nu legat i förslutna plastpåsar sen i höstas men verkar må bra, förutom att det bildats lite blast på vissa.

Frågan är nu hur jag ska bära mig åt för att få dem att överleva och kunna planteras ut i vår? Ska jag plantera dem i krukor med krukjord så länge och låta dem bilda rötter? Ska man då vattna, ställa dem ljust? När skall jag sedan plantera ut dem?

Tacksam för svar.

/Sara

Odla Svarar: 

Hej

Gör som så att du tar fram dagliljeknölarna och rejält stora krukor, så att du kan plantera knölen i varsin kruka så att det blir cirka 5 centimeters jord runtomkring till krukans kant. Fyll krukan med krukjord av bra kvalitet och plantera dagliljeknölarna. Om det syns blast kan den vara precis så att den tittar upp från jorden.

Vattna krukorna och ställ dem svalt, cirka 10 grader och ljust. Vattna igen när jorden känns torr, men inte överdrivet. Låt dagliljorna växa som de vill fram till våren när det inte är någon större frostrisk längre. Börja vänja dagliljorna för utelivet genom att ställa ut krukorna när det är lagom varmt ute, över 10 grader, ta in krukorna igen om det skulle bli kallt.

När våren och värmen kommer och det inte är risk för frost längre, kan du plantera hela jordklumpen i rabatten.

Med vänlig hälsning Sylvia