Pil nära husgrund?

Malin

Hej

Vi har köpt ett hus som har ett pilträd precis vid vår inglasning. Kan tro att den stått sen huset byggdes 1991. Många grannar har pilträd här på området.

Nu till min fråga. Kan den skada vår husgrund för att den står nära?

Hur vårdar man den? Vi har bara sågat av grenar som hänger ut på cykelbanan samt på taket till inglasningen. Detta gjorde vi under augusti föregående år. Men har läst nått om svamp och mask på pilträd om man bara kapar grenar?

Tacksam för svar och råd.

/Malin

Odla Svarar: 

Hej

Jag kan verkligen inte rekommendera pilträd av den större sorten nära husgrunder och ledningar, pil har nämligen aggressiva rötter som kan skada både byggnader och ledningar. Försök ta reda på hur ledningarna går och hur pass nära husgrunden pilträdets rötter är. Prata gärna också med grannarna och hör med dem om vad de vet om detta med pilplanteringen. Är pilarna väldigt stora och står nära husgrunder, så kanske ni bör ta en funderare på att ta bort pilarna där det ser ut så. I så fall måste även rötterna bort, annars kommer det en massa rotskott.

Visst kan man kapa grenar på pilträd vid behov. Att man gör detta under en torrperiod under JAS (=juli, augusti, september) är för att hindra diverse svampinfektioner att ta sig in i såret. Mask däremot tror jag inte det är någon fara med.

Med vänlig hälsning Sylvia