Pensionär

Johan Ericstam

Hej Jankov. Jag hade tänkt bygga trädgårdskompost i min trädgård (dryga 1.000 kvm) och läst Odla.nu's utmärkta introduktion. Tänkte det skulle vara bra för mina t ex odlingsbäddar och ett växthus när jag får råd. Men jag har i alla fall några frågor:

  1. Har inte riktigt bra skuggläge där komposten kan ligga, d v s en hel del sol mitt på dagen. Men det kanske går bra i alla fall?

  2. Utrymmet där jag kan bygga komposten, med två fack, är sammanlagt: c a 2,4 m lång, tänkte höjden till knappa metern och bredden 1,5 meter. Omjag räknat rätt ca 1,8 kubikmeter per fack. Tror Ni det blir en bra storlek för min kompost med min tomtstorlek?

  3. Skisser jag har hittat på nätet har alla träplankor som ram. Jag har en del kongruerad plåt - kan jag ha det för ramarna kring komposten?

Uppskattar mycket Er site! Johan Ericstam.

Odla Svarar: 

Hej Johan! Ursäkta dröjsmålet med svaret. Jag tog mig friheten att åka till Kanarieöarna med hustru och barnbarn. Jättteroligt. Nu orkar man ta tag i den kommande våren. 1. Kompost i delvis soligt läge går bra men kan fordra lite mer vattning för att inte riskera torka. En kompost ska vara fuktig men inte blöt. Tillsätt alltid lite extra strö när Du fyller på med näringsrikt material. 2. Storleken blir säkert bra för det går åt mycket kompost till både odling och växthus. Organiska ämnen kan man aldrig fylla på med för mycket av i trädgården. 3. Visst kan Du ha korrugerad plåt till yttersidor. Lycka till och glöm inte att lufta komposten ofta så att Du får en sund förbränning. MVH Jankov