Pelargon och fuchsia

Anna-Lena Eman

Hej! Jag har ohyra på pelargonier och fuchsior som står i uterum, ca 5 grader. Såpbekämpning eller klippa ner eller både och? Vad rekommenderar du? Jag bor i Skåne. /Anna-Lena

Odla Svarar: 

Hej!

Det är ju snart dags att klippa ner pelargonerna och fuchsiorna, i början på mars ungefär. Byt även jorden då. Men till dess kan du spruta dem med såpvatten så att du får bort ohyran.

Pröva med att spruta med en såplösning: 1 deciliter såpa, 1 deciliter T-gul och 1 liter vatten. Upprepa behandlingen cirka en gång i veckan tills lössen är borta. Ta sedan in pelargonen och duscha den med ljummet vatten i badkaret eller i duschen så att du tvättar den ren från resterna. Skydda jorden med en plastpåse medan du duschar pelargonen så att att jorden inte blir dyblöt.

Placera inte pelargonen på samma ställe igen, där kan det finnas lusägg i omgivningen. Det är ju snart dags att ta fram pelargonerna, byta jord och klippa ner dem och placera dem varmare, så du kanske är framme där när behandlingen med såplösningen är färdig?

Om det alltså är ohyra i uterummet så bör du även tvätta rutorna och golvet där växterna står så att du får bort ev. larver och ägg, så att ohyran inte kommer tillbaka igen.

Med vänlig hälsning Sylvia