Övervintra frösådd magnolia

Johanna

Hej!

Vi har en flera meter hög japansk magnolia i vår trädgård. För några år sedan sådde jag frön från den i krukor. Jag tog både färska röda frön och torkade. Krukorna har jag sedan haft ute sedan dess.

I två vintrar har jag grävt ner dem i trädgården och sedan tagit upp dem på våren. Nu i sommar, två år senare har det kommit upp en liten magnolia. Dock har något varit och ätit på bladen som är härliga, men jag hoppas att den överlever ändå.

Nu är jag förstås nervös inför vintern. Hur ska den övervintras? Den har aldrig varit inomhus. Ska jag gräva ner krukan i vinter igen eller ska den stå svalt, typ 10 grader? Ska den i så fall stå i ljus eller i mörker? Kan jag göra något åt bladen? Jag har flyttat plantan och låter den aldrig torka

/Johanna

Odla Svarar: 

Hej

De som knaprat på din lilla magnolia kan vara tvestjärtar som gömmer sig i krukan. Läs mer här: tvestjärtar

Hur du ska övervintra din magnolia beror lite på vad du bor någonstans, det vill säga hur kallt kan vintern vara hos dig, så det är inte säkert att de små plantorna klarar vintern ute.

Säkrast vore nog om du kan förvara dina magnoliaplantor i källaren, i ett förråd eller liknande ställe, alltså kallt men inte minusgrader, bara så pass att det inte fryser i krukan.

Vattna inte magnoliaplantorna så mycket, bara så de inte helt torkar ut. På våren ökar vattningen först när bladen börjar slå ut och du har tagit ut dem igen.

Beroende på hur mycket dina magnoliaplantor växer under nästa sommar och om de hinner bli ordentligt förvedade, får du antingen göra likadant även nästa vinter eller så kanske det går att gräva ner dem i trädgården med kruka och allt.

Med vänlig hälsning Sylvia