Om potatis, blåbär och marktäckare

Birgitta

Hej Sylvia

Fråga 1: Vi lade ett ca 5-10 cm tjockt lager av gräs på vårt lilla potatisland, för vi tänkte att det kunde värma jorden och kanske behålla fuktigheten. Ett test, liksom. Nu kommer potatisen upp och vi står nu och tittar och undrar. Ska vi ta bort gräset för att kupa eller ska vi lägga på mer gräs istället för att kupa? Det går inte så bra att kupa när gräset är där.

Fråga 2: På en rätt skuggig del av trädgården har vi vårlökar som verkar trivas bra, men sen vill vi att de tråkiga blasten ska döljas av storbladiga växter, för man ska väl inte klippa av liljornas blad? Det har man lärt sig. Rätt eller fel? Vi har en fin, stor hosta och en ormbunke där men jag skulle vilja ha fler av den sorten som kan dölja fula liljeblad. Har ni förslag på andra sådana växter som växer upp efter vårlökarna, är jag tacksam! Jag vill inte köpa fler av de sorter jag redan har.

Fråga 3: Min man fick en amerikansk blåbärsbuske, som för en tynande tillvaro. Han planterade den i vanlig plantjord, fast jag läst att den vill ha sur jord. Kanske det är därför den inte växer och blir större. Ska vi plantera om den i lämpligare jord, tycker du?

Fråga 4: (Lika bra att fråga på, när jag äntligen satt mig här) Jag skulle vilja ha en rosenbuske, en sådan där småblommig en som blir ca 2 m hög och står för sig själv utan stöttning. Den ska dofta ljuvligt och blomma hela sommaren. Hm, finns det en sådan?? Den får gärna vara gul, men även andra färger går bra.

Tack på förhand!

Hälsningar Birgitta

Odla Svarar: 

Hej

Svar 1: Räfsa undan gräset, kupa potatisen och lägg på nyklippt gräs (utan maskrosor!) igen.

Svar 2. Om du med liljeblad menar vårlökarnas blad, så är det bra att de får vissna ner i fred och pumpa tillbaka näringen till löken. Yviga sorter av näva är tacksamma att dölja eländet med den nervissnande blasten. Titta till exempel kungsnäva, flocknäva och biokovonäva. Hosta finns ju i en massa olika sorter, så kanske kan du variera med olika bladformer och -färger, du behöver ju inte ha samma sort du sedan har.

Svar 3. Alla blåbärssorter är inte så kräsna på jorden, men många föredrar lätt sur jord. Ni kanske kan blanda jorden runtom blåbärsplantan med okalkad torv och så får ni förstås se till att blåbäret inte torkar ut.

Svar 4. En gul ros som ska vara småblommig, hög, dofta ljuvligt och blomma hela sommaren... ja du, det var en hel del krav! Men var bor du någonstans? Sortvalet beror lite på det också, det vill säga hur härdig skall rosen vara? Ställ gärna den här frågan på nytt och komplettera då med vilken zon du bor i samt annat viktigt som läget du tänker dig med mera (sol eller inte, jordmån och så vidare), så ska jag försöka komma med bra tips då.

Med vänlig hälsning Sylvia