Om kompost

Cecilia Henriksson

Hejsan!

Jag har en fråga angående kompostbehållare. Jag har nämligen tänkt att börja kompostera trädgårdavfall men känner att ekonomin inte räcker till ett nyköpt "behållare" och då vi har en liten trädgård behövs ett relativt smidigt system/behållare. Kommer inte att kompostera matavfall eller liknande så jag behöver inte tänka på skadedjur. Jag har tänkt göra ett lövmullssystem av hönsnät kring fyra pålar och undrar nu om det går att göra en kompost av trädgårdavfall på samma sätt? Då kan man ju välja storlek och det är smidigt att göra, frågan är om fömultningen sker korrekt om man har det så luftigt och öppet som hönsnät är?

Sen så har jag en fråga om två prydnadsbuskar jag planterade i våras. Stämmer det att jag inte behöver beskära dem förrän om 4-5 år? Det är en doftschersmin och en paradisbuske och jag har inte hittat någon bra information om hur eller när man ska beskära dem. Trevlig sommar! /Cecilia

Odla Svarar: 

Hej!

Det går bra att även kompostera trädgårdsavfall i sådana här närbehållare. Men för att få en stabilare behållare som även håller för lite grövre rester så kanske kan du spika ihop en enkel behållare av spillvirke, kostar ju ingenting det heller.

Doftschersmin och paradisbuske behöver inte klippas så länge de ser snygga ut, men när de börjar se risigt ut och blommar sämre, är det dags att gallra bort några äldre, risiga grenar så att det stimulerar nya skott att växa. Så du kan lugnt vänta i flera år innan du tar till sekatören.

Med vänlig hälsning Sylvia