Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Okänd skönhet

Helleborus foetidusHej Sylvia!
Jag har en riktig skönhet i trädgården, men vet inte vad det är eller hur jag ska sköta om den. Jag hoppas att du känner till den. Det räcker med namnet, så kan jag söka information själv sedan.

Denna växt har börjat växa framför azalean på skuggsidan, där jag grävde bort flera funkior. Jag såg den för första gången sommaren 2005. Då var den ganska liten, och jag trodde först att det var en lupin som satt frö. Sedan jämförde jag med lupinens blad, och de var inte alls likadana. Den har mycket dekorativa, mörkgröna och flikiga blad. Bladen luktar lite svagt av kaffe när man rör vid dem. Växten är vintergrön eller i det närmaste vintergrön. Jag ska kolla upp under vintern och våren - nu i december är den fortfarande fräsch, och den verkar fortfarande växa och sätta nya blad. Hela sommaren har jag vaktat på den och väntat att den ska blomma, men ännu har den inte satt knopp, kanske blommar den för mig i sommar?!

Tack på förhand!
Elisabeth

Odla Svarar: 

Det är en klockjulros, Helleborus foetidus. Den kommer att blomma nu på vårvintern/våren, den har ju stora knoppar. Sedan brukar den delen dö som har blommat, men den brukar fröa av sig så att du kommer alltid att ha den hos dig, som småplantor eller större.

Sylvia