Oavsiktligt ekosystem i glasvas

Molly

Hej! Jag har en cylinderformad glasvas som är c:a 6 cm i diameter och som smalnar av så att öppningen är c:a 2 cm i diameter. Under sommaren har den stått med några snittblommor från trädgården som fått torka. Förra veckan slängde jag dom torkade blommorna på komposten men sköljde aldrig ur vasen som sedan dess stått i ett halvsoligt/halvskuggigt fönster. Igår upptäckte jag att två små frön fastnat på glasväggens insida och sedan har småsmå vita rötter spridit sig över väggen och småsmå gröna blad börjat spira ur fröna. Inne i glasvasen finns det "kondens" i vasens "tak". Är detta som ett litet ekosystem nu? Och vad kan jag göra för att fortsätta utveckla det? Hjälpa till med jord eller vatten eller andra växter? Det vore verkligen häftigt om jag fick ett litet miniväxthus!

Odla Svarar: 

Hej!

Jo, det verkar som du har fått en spontan "flaskträdgård"! Du kan strila lite sandblandad jord i flaskan och skölja ner den med vatten. Öka sedan vid behov allt eftersom det växer. Liiite växtnäring då o då kan du också ge dem under sommaren. Och ha flaskan ljust men inte i direkt sol. 

Men tänk på att du troligen inte får ut växterna senare om de växer upp till riktiga plantor, så de kanske kommer att växa sig så stora att du får flaskan full så småningom.

Sylvia