Nysatt avenbokshäck

Berit

Hej

Vi har flyttat in i ett nybyggd villa där det planterades avenbok runt tomten. Vissa plantor har knappt växt och har mycket små blad. Vissa knoppar slår inte ut, rör sig om ca 10 plantor. Häckplantorna har stagats med pinnar, fått näring och vatten. Många plantor har växt till 1 m höjd, och till och med lite mera har vissa plantor växt.

Vad är det för fel på plantorna? De kommer inte att bli utbytta enligt trädgårdsfirman som påstår att de kommer sig. Vi kommer själv att ev köpa nya plantor, finns det bara en sorts avenbok?

MVH Berit

Odla Svarar: 

Hej

Firman som satt avenbokshäcken är så klart ansvarig för att den ska ta och bli som man tänkt sig, så kräv besked och garanti innan tiden går ut. Om du ska vänta ett par år för att se om det blir något av din avenbokshäck så kan de sedan hävda att det är för sent om du inte har papper på att du klagat i tid.

Kolla om man har lagt byggskräp under marken där avenbokshäcken växer dåligt. Känn efter med ett spett eller liknande. En del byggfirmor har den ovanan att göra sig av med skräp och stenar genom att de gömmer dem under matjorden. Då lider ju växterna så klart av torka då vattnet rinner rakt igenom.

Det brukar vara själva arten Carpinus betulus som används till häckar.

Med vänlig hälsning Sylvia