Nyså gräs efter ovarsam behandling

Margaretha

I augusti i fjol fick jag följande svar efter mitt nödrop efter en Round Up-behandling av gräsmattan som inte var meningen:

"Round Up försvinner efter tre veckor ur jorden. Efter det kan du så nytt gräs. Det är väldigt bra att så nu, i augusti-september, eftersom det är fuktigt och gräset gror lätt, i alla fall i den södra hälften av landet."

Du gav mig ett par alternativ, och jag valde alternativ 1:

"Försök att räfsa bort så mycket som möjligt av det döda gräset och luckra upp med en kratta. Grundgödsla med Algomin Trädgårdsgödsel. 10 kilo per 100 kvadratmeter. Sedan kan du så i nytt gräs."

Det verkade ju inte så belastande. Men pga den Norrlandshjälp jag skulle få osv fick vi förskjuta projektet till denna vår. Ja, vår och vår. Meningen var att vi skulle sätta igång vecka 13, alltså påskveckan, men oh ve och ve, Idag snöar det och var minus 5 gr i morse. Vad jag kan förstå så måste temperaturen vara stadig, minst 5- 6 gr. Jag antar att jag har rätt när det gäller temperaturen.

Se bifogade bild av gräsmatta. Jag körde med en ca 5 cm klinga flera gånger i höst och räfsade och räfsade så det såg bra ut, men som synes så har ogräset trivts. Av naturliga skäl väntade jag ju också med Algomin.

Jag sådde en liten bit i aug (utan gödsel) som blev bra. Man blev ju så lycklig av att se att där var hopp. Men Magnolialöv täckte hela nysådden i vinter som ju även innehöll snö (normalt krattar jag gräsmattan ordentligt). Idag är där inte tillstymmelse av gräs på just den plätten. Är Magnolialöv så farliga?

Vi bor i Helsingborg.

Tacksam om du har nya råd innan jag sätter igång.

Med vänlig hälsning Margaretha

Odla Svarar: 

Hej Margareta

Ibland blir det inte som man tänkt. Jag tror inte att det ska bli några problem, faktiskt.

Gör som planerat: Så fort jorden reder sig, det vill säga torkar upp lite och går att kratta, så gödslar du, krattar gräsmattan och luckrar igen, Ta bort större ogräs. Att det finns lite kvar gör inget. Ogräset försvinner när du klipper gräsmattan första gången. Krypande ogräs kan vara bra att ta bort eftersom gräsklipparen inte når det. Ogräset kan faktiskt hjälpa till med att skugga gräsfrösådden så att det gror bättre.

Jorden under magnolian sår du om med nya gräsfrön för säkerhets skull. Det gräset kan ha ruttnat bort eller så syns gräset helt enkelt inte än. Det kan ju faktiskt komma gräs där eftersom en del av gräsfröna säkert har övervintrat och gror i år. Det ser du när jorden reder sig. Alla löv i tjocka lager är farliga för övervintringen.

Lycka till!

/Jankov