Nyplanterat körsbärsträd vissnar

Elin

Hej

Vi planterade i förra veckan ett fint litet Prunus 'Accolade' i vår trädgård i mellersta Bohuslän. Omgivande mark består av gräsmatta med lera under. Marken är plan och på en sida svagt sluttande från trädet.

Trädet hade innan planteringen stått i en hink med vatten ca 30-60 min. Vi grävde en grop ca 45 cm djup och 1 meter bred och placerade trädet ca 1 dm ovan mark. I botten av gropen hällde vi barkmylla och därefter fyllde vi gropen med planteringsjord blandat med naturgödsel hela vägen upp till ovankanten på rotklumpen. Vi vattnade rikligt under tiden vi planterade och efteråt.

Nu till vårt problem - flera av bladen har nu gulnat?! Har vi gjort något fel vid planteringen eller är det vanligt att körsbärsträdens blad vissnar nu inför hösten?

Tack på förhand!

/Elin

Odla Svarar: 

Hej

Det kanske blev lite väl mycket gödsel för ert körsbärsträd - man brukar inte gödsla i samband med planteringen. Så gödsla nu inte mer, inte heller på våren, körsbärsträdet fick nog så det räcker för de närmaste åren.

Visst kan även hösten göra sig påmind, det är ju mitten på september snart och dags för löven att falla.

Gör nu ingenting med körsbärsträdet, förutom om det vissnar ner helt plötsligt, då bör ni påtala detta för plantskolan där ni köpte det. Annars kan ni lugnt vänta till våren och se hur körsbärsträdet vaknar upp innan ni påtalar eventuella fel, ni har väl garanti som räcker över vintern?

Med vänlig hälsning Sylvia